Vastavalmistunut insinööri saa työpaikallaan parhaan mahdollisen tuen

Konetekniikan insinööriksi valmistuva Emil ajatteli kokeilla kepillä jäätä ja kysyä opinnäytetyöpaikkaa Co-Engineeringiltä, vaikka tiesikin, että yritys on erikoistunut teollisuuden sähkö- ja automaatiosuunnitteluun. Yhteydenotto kannatti, ja Emil sai kutsun haastatteluun Co-Engineeringin Tampereen yksikön esihenkilön Teemu Vuojamon kanssa.

—Haastattelu poiki minulle työpaikan, jossa pystyin suorittamaan opinnäytetyöni valmiiksi. Pääsin heti tekemään mekaniikkaan liittyvää suunnittelua ja valmistuin insinööriksi syksyllä 2022. Suosittelisinkin opinnäyte-, harjoittelu- tai trainee-paikkaa hakevia tutustumaan ennakkoluulottomasti erilaisiin yrityksiin. Vaikka yritykset eivät erikseen ilmoittele vapaista harjoittelupaikoista tai kerro julkisesti tulevaisuuden näkymistään, niistä voi löytyä vaikka minkälaisia mahdollisuuksia, Emil sanoo.

Kaikkien näkemykset otetaan huomioon

Kun opiskelija siirtyy opintojen parista työelämään ja uusien projektien pariin, tilanne on monellakin tapaa jännittävä. Esihenkilöiden toiminnan lisäksi myös työyhteisöllä on merkittävä rooli perehdytyksen onnistumisessa ja työssä viihtymisessä. Co-Engineeringillä kannustava yhteistyö on arjessa totta.  

—Teemu on esihenkilönä loistava. Hän on moniosaaja, jonka kokemus ja näkemys auttavat aina eteenpäin. Laaja työyhteisö ja työkaverit ovat myös erinomainen tuki, kysymyksiin saa vastauksia asiantuntijoilta etäyhteyksien kautta mistä vain. 

Jotta työelämän arkeen pääsee nopeasti kiinni, hyvistä perustiedoista on tässäkin hyötyä. Emil vinkkaakin suunnittelijaksi tähtääviä insinööriopiskelijoita kiinnittämään erityistä huomiota tiettyihin asioihin.

—Jos suunnittelu kiinnostaa, kannattaa perehtyä huolellisesti mm. virallisten piirustusten vaatimuksiin, 3D-mallinnukseen ja siihen, millaisia ohjelmia ja työkaluja kannattaa hyödyntää missäkin tilanteissa. Näiden osaamista tarvitaan tässä työssä.

Miltä sitten tuntuu olla uusi työntekijä kokeneen porukan keskellä?

—Täällä kokee olevansa tasavertainen kaikkien kanssa, oli työkokemusta sitten vuosi tai kymmenen vuotta. Asioita pohditaan yhdessä ja kaikkien näkemykset otetaan huomioon. Kiireen ei anneta vaikuttaa työn lopputulokseen, vaan työtä saa tehdä rauhassa niin, että suunnittelusta tulee juuri niin hyvä kuin pitääkin.

Insinöörin urakehitys yrityksessä

Opintojen jälkeen osalla ihmisistä on tiedossa selkeä päämäärä mihin he tähtäävät. Suuri osa ei kuitenkaan vielä tiedä, mitä he oikeastaan haluavat. Co-Engineeringillä ensimmäinen rooli ei määrittele suoraan sitä, mitä työntekijälle seuraavaksi tarjotaan vaan tarjolla voi olla täysin uusia tehtäviä. —Täällä on erinomaiset mahdollisuudet päästä mukaan eri aloilla toteutettaviin projekteihin ja halutessaan päästä tekemään muutakin kuin sitä, mitä on alun perin tehnyt. Jokaisella on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa oman urapolkunsa suuntaan.